Трансгенерационна психологияАз ли съм семейството ми?

Oт гледна точка на психогенеалогията на Алехандро Ходоровски, всеки един от нас е част поне от трите поколения които ни предхождат, което прави най-малко четиринадесет човека. От тази гледна точка, тайните, пазени в едно поколение, са нездравословен източник на травми и конфликти за идващите поколения.

Има ли някаква връзка между заболяванията и семейните тайни?

Връзката между заболяванията и семейните тайни става доста очевидна в проучването на родословните дървета. Семейството е като гърне пълно с психически тайни, табута, тишина, срам, убийства, лудост, кражби, изневяра, затвор, кръвосмешение, насилие … Заболяването не е решение на проблема, а покана да преодолеем семеен конфликт, който е прикриван чрез тайна. Както Франсоаз Долто пише: „Каквото е премълчано в първото поколение, второто го манифестира чрез тялото си.“

От преди хиляди години ни е казано, че не съществува болест, която да не е продукт на репресирана, потисната емоция, която не може да се прояви на физическо ниво, чрез някакво действие. Всяко действие, което ние потискаме, се проявява на физическя план по различни начини: създавайки някаква мъчителна, болезнена реалност около нас или просто разболявайки тялото. Усилието, което прави тялото, за да ни предаде съобщението, което трябва да получим, е огромно, защото същността на тялото на един човек е Безсмъртността.

Генетични и наследствени болести не е правилно название. Никой не наследява някаква болест. Всички наследяваме едно ДНК, което има способността да ни разболее и да умрем от същото, от което се е разболял и умрял всеки един наш предшественик, живял през последните 5000 години. Ако говорим от тази гледна точка, тогава може да се каже, че всички болести са наследствени. Нашето ДНК носи информация за всички незадоволени биологични нужди и трудни емоционални състояния, които са живели нашите предци, поне от Адам насам.

Какви неща, на психогенеалогично ниво, натоварваме в тялото?

От дясната страна  е наследството на бащата.

От лявата страна е наследството на майката.

Утробата е майка ми.

Проблеми в гърба – нося на гърба родителите си.

Разведени или разделени родители – пръстите на краката са разделени.

Страх от сексуалността –таз преместен назад.

Ако не използвам думи да изразя скръбта ми, ще ги изразя ли с тялото?

Анне Анселин Шутценбергер пише: „незавършения траур, непролятите сълзи, семейните тайни, несъзнателните идентификации и семейните невидими лоялности “ се отразяват в децата и потомците. „Това, което не се изразява с думи, се изразява с болки“.

Поради злополука, например случая с правнучка, която случайно губи девствеността си на седемгодишна възраст (играе овчарски скок) и в изучаване на дървото се открива, че прабаба ѝ е зачената от изнасилване на същата дата, в която се случва този епизод.

Как може да се забележат тайните на родословното дърво?

Когато дървото иска да ти разкрие една тайна, създава ситуация, която се повтаря, с която иска да спечели твоето внимание. Например дата, която се повтаря, един и същи стил при избиране на партньор, някои подобни инциденти. Тези тайни се крият от срам, за защита на децата, или за самозащита в обществото.

Къде се крият тези тайни?

Всяка тайна, която пазим, съответства на определена категория (четирите его):
– Нашите луди тайни идеи можем да ги идентифицираме на ниво прародители.
– Нашите тайни емоции са в нашите баба и дядо.
– Нашите сексуално-креативни тайни са в моите родители.
– Нашите материални тайни в са братята ми.

Когато тайната принадлежи на член от семейството, той го живее като странно и досадно тяло, като “тумор” или “несмелена храна” която трябва да се извади навън. Никога не трябва да разказваме тайни на децата, това е злоупотреба.

Също така знаем силата на невербалната комуникация, ако някой пред вас мълчи важна информация, той рано или късно ще се издаде с безсъзнателен жест. Фройд казва, че „Този, чиито устни мълчат, говори с върховете на пръстите си. Разкрива се през всички пори.“

Клодин Вег каза:

„По-добре е да знаеш истината, дори и да е трудна, неудобна или трагична, а не да се скрие, защото това, което не се казва, се разкрива от другите, и тази тайна става по-тежка травма в дългосрочен план.“

Ако сега имаме тайни трябва да ги освежаваме по най-подходящия начин и в точното време или да ги лекуваме с психомагия, ако са част от миналото. Полезен инструмент е да се нарисува родословното дърво, в което се подреждат всички членове, с чертежи или чрез поставяне на снимки. На всеки поставяме целта му изпълнена, всичко, което ние им даваме е всичко, което на себе си раздаваме, и тогава се появяват всички тайни превърнати в благословии.

Дървото крие тайни и в същото време се опитва да ги разкрие. Във всяко дърво се появява в определен момент герой, който лекува и заздравява, това е този, който се осмелява да изгради дървото.

Няма здрави дървета, защото ние живеем в едно болно общество.

„Оздравяването на дървото включва премахване на повторенията, разбиране или повторение по положителен начин.“

(Алехандро Ходоровски)

За да открием тайните, в БиоНевроЕмоция анализираме Трансгенерационните връзки (Родословно дърво) като неразделна част от методологията и като важен етап от процеса на лечение на всички заболявания и симптоми.

Което определя от каква болест може да се разболее човек, не е ДНК – то, а протеина. Днес знаем, доказано е, че протеинът няма свобода на избора, а копира външните стимули.  Възприятието на човека на заобикалящата го околна среда му предоставя някаква информация. Начинът му на интерпретация на тази информация, разболява дадена част от тялото от точно конкретна болест, чрез която да си даде сметка, че има проблем на подсъзнателно ниво…И целта е една единствена – да осъзнае подсъзнателния проблем. В момента, в който човек осъзнае проблема или конфликта си и го приеме, започва лечението.

 

Още по темата …

Трансгенерационни връзки

Каквo e трансгенерационната психология?

 

11173603_1591514834455035_887096550_n