Психомагия


Една от характеристиките на подсъзнанието е, че не прави разлика между реално и въображаемо.

Подсъзнанието приема символичното, метафоричното действие като реално. За подсъзнанието една снимка не представлява лицето, а е самото лице изобразено на снимката. Подсъзнанието приема едната част като цяло (вещиците изпълняват своите магии върху кичур коса, нокти или част от дреха на потенциални жертви).

При психомагията използваме точно тази характеристика, за да променим опредлени аспекти от живота, в които сме се закотвили.

За да се постигне добър резултат, лицето, осъществяващо психомагичен акт, трябва да се освободи  от морала, наложен от семейството, обществото и културата. Ако постигне това, може без страх от наказание, да приеме вътрешните си аморални импулси. Например, ако някой иска да елиминира по-малката си сестра (защото тя е привличала вниманието на майка му): Закрепя върху диня, пъпеш… снимка на сестра си като малка, започва да я удря, докато плода се разкъса – подсъзнанието приема извършеното действие като реално и човекът се чувства освободен. Не става дума да елиминираме сестрата, която вече е възрастна, а да променим спомените, свързани, както с лицето, което мразим, така и чувтвото за импотентност и гняв, натрупани в момчето, което мрази сестра си, например.  За да променим света е необходимо да започнем да променяме себе си.

Психомагията работи със спомените.6 maggie taylor

Целта на един психомагичен акт е да  излезем от психическата клетка, в която семейството, обществото, културата, морала и етиката са ни поставили. Има за цел да се избегнат повторенията на проблемите, живени от нашите предци, затова се стремим да прекъснем порочният кръг, в който сме заседнали интелектуално, емоционално, творчески, сексуално, материално…

Един психомагичен акт е ефективен, ако човек изпълни следните изисквания:

  1. Трябва да извършиш метафорично предсказанията.

Заповедите и забраните на родителите се записват в паметта на децата, и тези заповеди по-късно действат  като предсказания. Мозъкът ни има тенденция да ги изпълнява. Например: „Ако пипаш половите си органи, като порастнеш, ще станеш проститутка“, “ Ако не работиш професията на баща си и дядо си, ще умреш от глад „,“ Ако не си послушен, като порастеш ще те вкарат в затвора „… Тези предсказания, при достигане на зряла възраст, се превръщат в мъчителна заплаха.

Най-добрият начин да се отървем от тях е, като ги извършим метафорично, вместо да се плашим от заплахата, се предаваме.

  1. Трябва да направиш нещо, което никога доесга не си вършил.

Семейството, в съучастие с обществото и културата, ни създават безброй навици: ядем един вид храна, имаме ограничен брой наставления, идеи, чувства, жестове и действия. Заобиколени сме от едни и същи неща. За да се излекуваме, трябва да променим възгледите за себе си. Азът, който има заболяването, е по-млад от нас –  една психична конструкция, затворена в миналото. Като се освободим от порочния кръг на нашите навици, откриваме автентичната си личност и, следователно, здравето.

Например: Карлос Кастанеда задължава един директор на голяма фирма, да се облече в бедни дрехи и да продава вестници по улиците на родния си град.  Известният окулстист Гурджиев, изисква от негов студент, заклет пушач, да спре да пуши. Забранява му да идва да го вижда, докато не постигне целта. Студентът се бори четири години срещу навика си, и когато успява да го победи, горд от подвига, се явява пред Учителя си. Тогава Гурджиев му отговаря: „Сега пушѝ!“

  1. Колкото по-труден е актът за извършване, толкова повече ползи ще получиш от него.

За лечението или коригирането на даден проблем се нуждаем от желязна воля. Да не можем да правим това, което желаем или да правим това, което не желаем, ни причинява липса на самочувствие, което е причината за депресии и сериозни заболявания.

Постоянната борба за постигане на дадена цел, стимулира жизнената ни енергия. Това са го разбирали много добре средновековните магьосници, създавайки рецепти,  предлагащи невъзможни за извършване действия, като например метод да станеш невидим: „Сложете въху огън от бели лози да заври една кана със свещена вода. Потопете във врящата вода жива черна котка, оставяйки я да се вари, докато месото се отдели от костите. Облечете епитрахѝл, премахнете костите и ги поставете върху сребърно лъскаво огледало. Кокъл след кокъл, изяжте обезкостената котка, докато лицето ви изчезне от сребърното огледало.“

  1. Винаги трябва да довършиш актът по позитивен начин. Добавяйки зло към злото, не променя нищо.

Алехандро Ходоровски се вдъхновява от еврейската практиката кашер, където инструменти, които са били в контакт с млечни продукти, влизат в контакт с месо и се оскверняват, копае се дупка в земята, заравят се за няколко  дни, след което се изкарват: земята ги е пречистила … Вдъхновен от това, Ходоровски препоръчва да се заровят предмети, дрехи, фотографии, които да послужат за освобождаване на стари страдания, но винаги препоръчва на мястото, където са заровени „нечистите“ неща, да се посади малко дърво, цвете или храст. Ако някой реши да освободи многогодишен натрупан гняв срещу друг човек разкъсвайки снимката му, чрез писмена конфронтация и т.н., препоръчва се да се намаже снимката със сладко от рози или да се напише с мед върху гроба му думата „любов“, или  да изпрати букет цветя на човека, с когото поправя символично отношенията си, или да му подари кутия шоколадови бонбони, бутилка ликьор и други.

Психомагическият акт трябва да бъде трансформиращ: страданието трябва да даде началото на един хубав финал.

По време на терапия консултантът спира да вижда подсъзнателните родови истории като враг, губи страха си  да види самия себе си, започва да открива травмите, които му причиняват страдание и иска да знае решението: „Какво да правя?“, „Как да се освободя от…?“

Психомагията ни помага да приемем тъмната си страна!

При всеки провал променяме пътя.

За да стигнем до това, което сме, трябва да преминем през, което не сме.

Най-голямото щастие е да достигнем и да бъдем това, което сме.

Във всяка болест има:

Забрана за да бъдем това, което Сме.

Липса на осъзнаване на това, което Сме.

Липса на красота. Загубата на красота ни разболява.